Skip to content
Annelie Näs 2019-okt-27 14:06:00 5 min read

Gör som Einstein – schemalägg tänkartid

Sen läste jag boken “Rest” som fick mig att tänka om. Jag läste om hur tidernas största tänkare, bland annat Einstein och Marie Curie, spenderade ena halva sin dag med att arbeta, och andra halvan med att tänka på arbetet. Det fick mig att reflektera. Om vi alltid springer efter nästa deadline, nästa uppgift, nästa uppdrag – då kommer vi aldrig komma fram till några mästerverk ens i närheten av dessa tänkare. Visst, allt vi gör behöver inte vara mästerverk. Fast om vi inte tar oss tid att fundera, kommer vi då skapa saker som ger effekt?

Detta fick mig att bläddra i min kalender för att kunna frigöra tid för att tänka stort. Med tanke på att vi alla är olika tar det tid att hitta ett upplägg som fungerar, men jag hittade ett som passar just för mig.

Min dag börjar oftast mellan 05:30-06:00 beroende på när jag gick och la mig kvällen innan. Den första 1-1,5 timmen dedikerar jag till dagens viktigaste uppgift. Därefter börjar tänkartimmen. Hur spenderar man då denna timme? Tricket är att hitta sitt sätt att göra det på. Det spelar ingen roll om det är att sitta på en stol och stirra ut genom fönstret, på löpbandet med hög musik dunkandes i öronen eller vid skrivbordet med papper och penna – så länge du tar din tid att tänka och reflektera. Jag tar på mig träningskläderna och spenderar min tänkartimme på vägen till och på gymmet. Nyckeln för mig är att vara utomhus och på väg någonstans. Att promenera funkar därför lika bra om jag inte ska till gymmet.

Under timmen försöker jag att inte distraheras. Det gör jag genom att lyssna på musik för att stänga ute distraherande ljud.

Såhär ser en tänkartimme ut:

1. Frigör minst 30 minuter-1 h i din kalender

Min timme sker som sagt på vägen till gymmet. Det tar mig ca 30 minuter dit och sedan kör jag ett kortare pass på 30-40 minuter. En anledning till att detta funkar bra för mig är för att jag inte har ett möte direkt efter. Det betyder att medan jag duschar och byter om, kan jag fortsätta min tänkartimme.

2. Bestäm ett ämne att fokusera på

För mig är det viktigt att jag i förväg vet vad jag ska spendera min timme att tänka på och att ämnet är tillräckligt stort för att kunna lägga den tiden på det. Att tänka på vad jag ska göra under dagen fungerar därför inte, för att det blir så många olika ämnen. Istället skulle frågor att fundera på kunna vara:

  • Var vill jag att bolaget ska vara om x år?
  • Om jag ska dubbla siffra x – vad behöver jag göra för att det ska kunna hända?
  • Hur kan vi arbeta dubbelt så effektivt?

Frågorna ska vara utmanande och kräva att man behöver fundera från flera synvinklar och perspektiv. Många gånger kräver det mer än den initiala timmen, men du kommer antagligen förvånas över hur långt du kan komma på endast en timme. Du lär också märka hur denna timme kan stimulera vidare tankar.

3. Stressa inte om det inte kommer naturligt

Vissa dagar funkar det bättre, andra sämre. När mina kollegor testade insåg de att valet av ämne spelade stor roll. Därför ska man inte stressa upp sig om det inte fungerar som man förväntade sig första gången. Jag fick själv testa mig fram för att hitta mitt sätt att jobba med det.

4. Börja inte anteckna för tidigt

Det är lätt att ta tag i penna och papper så fort man får en idé för att skriva ner den. Mitt tips är istället att man tar sin idé och angriper den från olika synvinklar först, innan man skriver ner den. Försök alltså att utmana idén, testa den och se om du skulle kunna göra på ett helt annorlunda sätt. När du gjort det, kan du skriva ner den.

5. Ta action direkt

Försök ta någon action direkt efter din tänkartimme. Det kan till exempel vara att skriva upp nya mål eller sätta upp en ny strategi för att öka effektiviteten. Då ökar sannolikheten att du får nytta av idén och att du faktiskt börjar jobba mot att verkställa den.

avatar

Annelie Näs

Jag är en högenergisk rödtott (fast egentligen är jag faktiskt blond – men ingen vet det) från norra Sverige, som alltid är på språng. En typisk entreprenör med för mycket saker att göra! Eller, nej. Jag måste rätta mig själv. Mitt problem är inte att jag har för mycket att göra, det är att jag inte vill göra mindre för jag älskar allt. Det är så mycket jag tycker är kul! Däremot finns det en sak de alla har gemensamt – förändring. Mitt mål är att hjälpa så många människor och företag som möjligt att se förändringar som något roligt, snarare än skrämmande. Jag når dit genom att använda data och visa resultat för att bevisa vilken stor effekt små förändringar kan ha.