Skip to content
Annelie Näs2019-okt-17 14:20:005 min read

Så når du dina mål – 5 tips från en coach

Här är 5 saker du bör vara medveten om, för att öka möjligheterna för dig att nå dina mål:

1. Mål i olika delar av livet

De flesta som kommer läsa denna text är vana att sätta mål för sitt jobb och sin karriär – men kanske inte för sina relationer, sin personliga utveckling och sin fritid. Medan bolag och karriär går framåt, går allt annat på löpande band. Det kan leda till att när man väl börjar kartlägga sitt liv, inser man kanske att man är missnöjd med hur ens lediga tid äts upp. Därför börjar man oftast i coaching med att skapa ett livshjul, där man kartlägger livet i 8 områden och sedan utvärderar hur nöjd man är med dessa. Områdena är:

  • Fysisk miljö
  • Hälsa
  • Karriär
  • Personlig utveckling
  • Relationer
  • Romantik
  • Pengar
  • Fritid och rekreation

2. Värderingar

Värderingar har historiskt varit flummigt och otydligt för mig. Det blir däremot allt tydligare ju mer jag jobbar med det, att värderingar är det som är viktigt för just mig. Jag har alltid vetat vad som har varit viktigt för mig – det kan många intyga om. Däremot är det termen värdering som varit otydlig för mig. För mig är det till exempel superviktigt att man är alltid gör sitt bästa, att man står för det man gjort och att man är ärlig. Det är alltså mina värderingar. När jag bygger bolag är det viktigt att vi hela tiden försöker lära oss nya saker, att vi har roligt på jobbet och att vi även här tar ansvar för att alltid göra vårt yttersta. Det är även Naes & Friends’ värderingar; curiosity, joyfulness och accountability.

I coaching är det viktigt att förstå en persons värderingar, för att det är grunden i vem den personen är. Det finns också värderingar bakom varje mål och det gäller att förstå dem. Om du försöker coacha dig själv, måste du veta dina egna värderingar.

3. Processmål

De flesta av oss har satt olika typer av mål i våra liv. Det kan vara allt ifrån att gå en utbildning, till att spara ihop till att köpa en bostad, eller gå ner 10 kg. Alla dessa mål är olika typer av destinationsmål. Generellt sett är vi bättre på att sätta denna typ av mål än vad vi är på att sätta processmål.

Vad är då processmål? Processmål är resan till målet – vilket i sig är fylld med ett antal mindre mål. Exempelvis, om ditt destinationsmål är att spara ihop 1 miljon kronor, då skulle processmål kunna vara:

Delmål & bevis på framsteg
– Hur mycket du ska spara varje vecka – till exempel 1000 kr/vecka
– Olika nivåer du ser som nyckelnivåer påväg till ditt destinationsmål, till exempel 50 000 kr, 100 000 kr och så vidare

Nya vanor
– Vanor du ska skaffa för att nå ditt mål, som att cykla till jobbet eller ta med matlåda

Resurser
– Resurser kan vara exempelvis kunskap du vill skaffa, människor som stöttar dig på vägen, eller förebilder att se upp till

Processmål är alltså det som hjälper dig att nå målet. Det är ett sätt att bryta ner målet så att det blir mer hanterbart.

4. Våra representationssystem

Vi har ett representationssystem som vi använder i allt vi gör; att komma ihåg, planera, lära oss, fantisera eller lösa problem.

Det visuella systemet behandlar vad du ser. Med det skapar du bilder och visualiserar, men det är också med det du skapar minnesbilder. Oavsett om det är hur du kommer ihåg något eller om det är något du föreställer dig i framtiden. Det kan vara den vita sandstranden du besökte på semestern, eller hur du drömmer att du ska bo i framtiden.

Det auditiva systemet handlar om vad du hör. Ljud, röster eller ord – både våra egna och andras. Om exempelvis olika låtar spelas upp och det får dig att minnas olika saker, använder du ditt auditiva system.

Det olfaktoriska systemet och det gustatoriska systemer handlar om dofter respektive smaker. För mig är nyklippt gräs definitionen av sommar, och att äta mammas mat är som sömnpiller för att jag slappnar av.

Det kinestetiska systemet använder du för att känna – både internt och externt, inklusive beröring. Det kan vara allt från att doppa fingret i havet till ett lyckorus.

De fem sinnena är olika utvecklade hos alla personer. Som coach är det bra att förstå vad som är viktigt för en specifik klient, för att kunna hjälpa just den personen framåt.

5. Övertygelser

Övertygelser är reglerna som styr ditt liv. Dessa kan både vara kraftfulla och hjälpa dig nå dina mål. De kan också utgöra de hinder du har för att nå dina mål. Just nu läser jag en bok på ämnet som heter “The Big Leap” av Gay Hendricks, som just behandlar “the upper limit problem”. Det vill säga, det vi sätter som vår ribba som är svår att kliva över.

Begränsande övertygelser kan vara:

  • “Aktier och investeringar är svårt”
  • “Jag kan inte arbeta utan en dator”
  • “De flesta personer har mer tur än vad jag har”
  • “Jag har nått mina gränser”
  • “Jag måste ha med min mobiltelefon”

Detta är alltså begränsande övertygelser som du sätter på dig själv. I samma stund som jag skriver detta inser jag en sådan jag har är “jag är inte bra på att skriva” (eftersom någon annan faktiskt kommer att hjälpa mig att putsa till denna text efter att jag gjort utkastet). Så länge som jag säger så till mig själv, kommer jag aldrig att bli bra på att skriva. Först måste du tro och känna att du kan åstadkomma något. Sedan kan du åstadkomma det!

“The upper limit problem” handlar om att vi sätter ett glastak för oss själva, på en övergripande nivå. Vi fastnar i en bild av att hela livet inte kan vara bra, utan något måste vara lite sämre. Om allt känns perfekt, skapar vi medvetet eller omedvetet sätt för att ta ner oss själva igen.

Till exempel, om du känner dig on top of the world på jobbet, börjar du bråka med din sambo när du kommer hem för att balansera ut din egen totala lycka. Det är även av denna anledning många som vinner på lotto inom kort är tillbaka på den nivå av ekonomisk frihet de var innan, eller till och med sämre.

För att nå sina mål måste du förstå och ändra dessa övertygelser och begränsningar som du sätter på dig själv.

——–

Slutsatsen är att alla dessa 5 delar är lika viktiga för att du ska kunna uppnå dina mål.

Du når inte ett nytt destinationsmål utan en process. Du kan inte skapa mål som går emot dina värderingar, eller arbeta mot de målen, om det inte känns bra i magen. Om du inte känner till vilka som är dina starka sinnen, kommer du inte kunna skapa en lika tydlig målbild. Slutligen är övertygelsen a och o för att du ska kunna lyckas på sikt. För om du inte är medveten om vilka övertygelser du har, kommer du förr eller senare sätta käppar i hjulet för dig själv.

Det betyder att för att lyckas och uppnå glädje, behöver du jobba med alla delar av ditt liv.

avatar

Annelie Näs

Jag är en högenergisk rödtott (fast egentligen är jag faktiskt blond – men ingen vet det) från norra Sverige, som alltid är på språng. En typisk entreprenör med för mycket saker att göra! Eller, nej. Jag måste rätta mig själv. Mitt problem är inte att jag har för mycket att göra, det är att jag inte vill göra mindre för jag älskar allt. Det är så mycket jag tycker är kul! Däremot finns det en sak de alla har gemensamt – förändring. Mitt mål är att hjälpa så många människor och företag som möjligt att se förändringar som något roligt, snarare än skrämmande. Jag når dit genom att använda data och visa resultat för att bevisa vilken stor effekt små förändringar kan ha.

RELATED ARTICLES